ALGEMENE VOORWAARDEN 

Artikel 1 – Definities 

  1. Dienstverlener: Eye-PD (handelend onder: EYE ∞ Personal Development & Eye Protect Data), gevestigd te Rotterdam, KvK-nummer 73960217.
  2. Opdrachtgever/cliënt: de partij die zich voor deelname aan een (online) seminar, training, workshop of cursus aanmeldt, dan wel met wie Eye-PD anderszins een overeenkomst aangaat.
  3. Opdracht: inschrijving voor deelname aan of opdracht tot het houden van (online) cursussen, trainingen en andere vormen van opleiding, dan wel advisering/coaching in de ruimste zin van het woord.
  4. Overeenkomst: iedere overeenkomst die tussen opdrachtgever en Eye-PD tot stand komt inclusief elke wijziging of aanvulling daarop.
  5. Partijen: Eye-PD en haar opdrachtgever waarmee een overeenkomst wordt gesloten danwel de consument die een product of dienst afneemt.

Artikel 2 – Toepasselijkheid van deze voorwaarden 

  1. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, aanbiedingen, werkzaamheden, overeenkomsten en leveringen van diensten of goederen door of namens dienstverlener.
  2. Afwijken van deze voorwaarden kan alleen als dat uitdrukkelijk én schriftelijk door partijen is overeengekomen.
  3. De overeenkomst bevat voor dienstverlener steeds inspanningsverplichtingen, geen resultaatverplichtingen.
  4. Eventuele afwijkingen van deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen en bevestigd door dienstverlener.
  5. Algemene inkoopvoorwaarden van de opdrachtgever zijn niet van toepassing, tenzij zij door dienstverlener schriftelijk zijn aanvaard.

Artikel 3 – Aanbiedingen en offertes

  1. Alle aanbiedingen zijn vrijblijvend, tenzij in het aanbod schriftelijk uitdrukkelijk anders in aangegeven.
  2. Indien een offerte een vrijblijvend aanbod bevat en deze wordt door opdrachtgever aanvaard, heeft dienstverlener het recht het aanbod binnen 10 werkdagen na ontvangst van de aanvaarding te herroepen.
  3. Offertes zijn gebaseerd op de informatie die door opdrachtgever tot dan toe is verstrekt. De opdrachtgever staat er voor in, dat hij naar beste weten daarbij alle essentiële informatie voor de opzet en uitvoering van de opdracht heeft verstrekt.
  4. De aanbiedingen van dienstverlener zijn hooguit 14 dagen geldig, tenzij in het aanbod een andere termijn van aanvaarding is genoemd. Wordt het aanbod niet binnen die gestelde termijn aanvaard, dan vervalt het aanbod.
  5. In een eenmaal verzonden en ontvangen offerte kunnen geen wijzigingen worden aangebracht. Door de opdrachtgever gestelde nadere voorwaarden of aanpassingen zullen, bij acceptatie daarvan door dienstverlener, worden gevolgd door een nieuw uit te brengen offerte en een door de opdrachtgever te ondertekenen opdrachtbevestiging. De eerder uitgebrachte offerte en door opdrachtgever ondertekende opdrachtbevestiging komen hiermee te vervallen.
  6. Levertijden in offertes zijn indicatief en geven de opdrachtgever bij overschrijding daarvan geen recht op ontbinding of schadevergoeding, tenzij partijen uitdrukkelijk én schriftelijk anders zijn overeengekomen.
  7. Aanbiedingen en offertes gelden niet automatisch voor nabestellingen. Partijen moeten dit uitdrukkelijk én schriftelijk overeenkomen.


Artikel 4 – Totstandkoming van de overeenkomsten

  1. De overeenkomst tussen dienstverlener en de opdrachtgever komt tot stand door: ondertekening van het daartoe bestemde inschrijvings- of aanmeldingsformulier door de opdrachtgever, door de door dienstverlener en de opdrachtgever ondertekende opdrachtbevestiging, of door schriftelijke bevestiging door dienstverlener aan de opdrachtgever van diens per e-mail of telefoon verzonden aanmelding of opdracht.

Artikel 5 – Uitvoering van de overeenkomst 

  1. Dienstverlener voert de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uit. Deze verplichting heeft het karakter van een ‘inspanningsverplichting’, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.
  2. Dienstverlener heeft te allen tijde het recht werkzaamheden in het kader van opdrachten te laten verrichten door derden, zulks in goed overleg met de opdrachtgever.
  3. Gedurende het verloop van langer lopende opdrachten zullen partijen er naar streven regelmatig te overleggen over de stand der zaken, voortgang en andere zaken betreffende de opdracht.
  4. De uitvoering geschiedt in onderling overleg en na schriftelijk akkoord en betaling van het eventueel afgesproken voorschot.
  5. Indien is overeengekomen dat de overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd heeft de dienstverlener de bevoegdheid de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren op te schorten totdat de opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.
  6. Indien door de dienstverlener, of de door de dienstverlener ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op de locatie van opdrachtgever of een door opdrachtgever aangewezen locatie, draagt opdrachtgever kosteloos zorg voor de door de dienstverlener in redelijkheid gewenste faciliteiten.
  7. Het is de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever dat de dienstverlener tijdig kan beginnen aan de opdracht.

Artikel 6 – Wijziging van de overeenkomst

  1. Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering van de opdracht noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen, passen partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aan.
  2. Indien partijen overeenkomen dat de overeenkomst wordt gewijzigd of aangevuld, kan het tijdstip van voltooiing van de uitvoering daardoor worden beïnvloed. Dienstverlener stelt opdrachtgever hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte.
  3. Indien de wijziging van of aanvulling op de overeenkomst financiële en/of kwalitatieve consequenties heeft, licht dienstverlener opdrachtgever hierover zo spoedig mogelijk schriftelijk in.
  4. Indien partijen een vast honorarium zijn overeengekomen, geeft dienstverlener daarbij aan in hoeverre de wijziging of aanvulling van de overeenkomst een overschrijding van dit honorarium tot gevolg heeft.
  5. Indien een tussentijdse wijziging in de opdracht of uitvoering daarvan ontstaat door toedoen van opdrachtgever, zal dienstverlener de noodzakelijke aanpassingen aanbrengen, indien de kwaliteit van de dienstverlening dit vergt. Indien zo’n aanpassing leidt tot meerwerk, zal dit als een aanvullende opdracht van de opdrachtgever worden behandeld en zal de opdrachtgever het meerwerk dienen te vergoeden op basis van dezelfde tarieven en condities als de oorspronkelijke opdracht.. De overeengekomen wijziging zal door dienstverlener aan de opdrachtgever worden bevestigd en dient door opdrachtgever te worden bekrachtigd.

Artikel 7 – Contractduur, uitvoeringstermijn

  1. De overeenkomst tussen opdrachtgever en dienstverlener wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de aard van de overeenkomst iets anders voortvloeit of partijen uitdrukkelijk én schriftelijk anders zijn overeengekomen.
  2. Zijn partijen binnen de looptijd van de overeenkomst voor de voltooiing van bepaalde werkzaamheden een termijn overeengekomen, dan is dit nooit een fatale termijn. Bij overschrijding van de uitvoeringstermijn dient de opdrachtgever dienstverlener derhalve schriftelijk, binnen 8 kalender dagen na de overschrijding, in gebreke te stellen. Tenzij anders schriftelijk overeengekomen, kan dienstverlener niet exact aangeven hoe lang de doorlooptijd voor het uitvoeren van de opdracht zal zijn. In financiële zin is de opdracht afgesloten zodra de eindafrekening door de opdrachtgever is goedgekeurd, doch uiterlijk binnen een termijn van 8 kalender dagen na dagtekening daarvan dient de opdrachtgever dienstverlener hierover te berichten. Indien de opdrachtgever niet binnen deze termijn reageert, wordt de eindafrekening geacht te zijn goedgekeurd.

Artikel 8 – Honorarium

  1. De op aanbiedingen, offertes en facturen van dienstverlener genoemde prijzen zijn exclusief btw en eventuele andere overheidsheffingen, Voor aanbiedingen en overeenkomsten waarin een vast honorarium wordt aangeboden of is overeengekomen gelden de leden 2. en 4. t/m 7. Indien geen vast honorarium wordt overeengekomen gelden de leden 3. t/m 7 van dit artikel.
  2. Partijen kunnen bij het tot stand komen van de overeenkomst een vast honorarium overeenkomen, met dien verstande dat ‘vast’ betekent een gefixeerd bedrag voor de gehele opdracht. Dit is echter nadrukkelijk alleen het geval wanneer de aanbieding of opdrachtbevestiging apart melding maakt van een vast honorarium.
  3. Indien geen vast honorarium wordt overeengekomen, zal het honorarium worden vastgesteld op grond van door dienstverlener of de door dienstverlener ingeschakelde derden gewerkte dagdelen, het aantal deelnemers (wanneer sprake is van meerdere personen (>1), de gebruikte materialen en overige gemaakte kosten, geldende voor de periode waarin de werkzaamheden worden verricht, tenzij een daarvan afwijkend tarief is overeengekomen. Een dagdeel omvat in beginsel 3,5 uur werkzaamheden in de ochtend, middag of avond, waarbij dienstverlener voor werkzaamheden in de avond (vanaf 18:00 uur) en/of in het weekend een toeslag kan rekenen.
  4. Het honorarium is exclusief reiskosten, tenzij expliciet vermeld in de opdracht. De verplichting tot vergoeding daarvan ontstaat op het moment van ontstaan van deze kosten en zal per kilometer in rekening worden gebracht. De hoogte van de kilometervergoeding zal apart in de opdracht worden vermeld.
  5. Eventuele overige kosten – bijvoorbeeld verblijfskosten – worden afhankelijk van de aard van de opdracht en van de door opdrachtgever ter beschikking gestelde voorzieningen, in rekening gebracht.
  6. Het honorarium is, en eventuele kostenramingen zijn, exclusief BTW en eventuele andere overheidsheffingen tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Bij opdrachten met een looptijd van meer dan 4 weken zullen de verschuldigde kosten periodiek in rekening worden gebracht, tenzij tussen partijen anders is overeengekomen.
  7. De prijzen van goederen zijn gebaseerd op de op dat moment bekend zijnde kostprijzen. Indien partijen een vast honorarium of dagdeel- of uurtarief zijn overeengekomen, is dienstverlener niettemin gerechtigd tot verhoging van dit honorarium of tarief. Dienstverlener is gerechtigd prijsstijgingen door te berekenen indien zij kan aantonen dat zich tussen het moment van aanbieding en levering significante prijsstijgingen hebben voorgedaan ten aanzien van bijvoorbeeld lonen.

Artikel 9 – Betaling

  1. Betaling dient te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, tenzij in de opdracht een andere termijn is overeengekomen, op een door dienstverlener aan te geven wijze in de valuta waarin is gedeclareerd. Bezwaren tegen de hoogte van de declaraties schorten de betalingsverplichting niet op.
  2. Betalingen geschieden zonder enig beroep op opschorting of verrekening door overschrijving van het verschuldigde bedrag op het door dienstverlener opgegeven bankrekeningnummer.
  3. Indien de opdrachtgever in gebreke blijft de betaling binnen de gestelde termijn van 14 dagen, of wanneer een andere termijn is overeengekomen binnen de dan geldende termijn, is de opdrachtgever van rechtswege en zonder ingebrekestelling in verzuim. Dienstverlener is dan gerechtigd de wettelijke rente in rekening te brengen. De rente zal worden berekend vanaf het moment dat opdrachtgever in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledige bedrag.
  4. Blijft opdrachtgever in gebreke, dan zal dienstverlener tot invordering overgaan. De kosten met betrekking tot die invordering komen voor rekening van de opdrachtgever. Wanneer opdrachtgever in verzuim is, is hij naast de hoofdsom tevens wettelijke (handels)rente, buitengerechtelijke incassokosten en overige schade verschuldigd aan dienstverlener. De incassokosten worden berekend aan de hand van het Besluit vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten.
  5. In geval van liquidatie, beslag of surseance van betaling, dan wel onder curatelestelling van opdrachtgever zijn de vorderingen van dienstverlener onmiddellijk opeisbaar.
  6. Dienstverlener heeft het recht de door opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente. Dienstverlener kan, zonder daardoor in verzuim te komen, een aanbod tot betaling weigeren, indien opdrachtgever een andere volgorde voor de toerekening aanwijst. Dienstverlener kan volledige aflossing van de hoofdsom weigeren, indien daarbij niet eveneens de opengevallen en lopende rente alsmede de kosten worden voldaan.
  7. Indien de opdrachtgever niet tijdig aan diens betalingsverplichting heeft voldaan, is dienstverlener bevoegd de nakoming van de met opdrachtgever overeengekomen werkzaamheden op te schorten, totdat betaling is geschied of deugdelijke zekerheid hiervoor is verschaft.
  8. De opdrachtgever is bij niet tijdige nakoming steeds verplicht aan dienstverlener alle in redelijkheid gemaakte gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten te vergoeden, waaronder zijn inbegrepen de kosten voor incassobureaus, alsmede de in werkelijkheid gemaakte kosten en het loon van deurwaarders en advocaten, ook indien deze de in rechte toe te wijzen proceskosten overschrijden. De buitengerechtelijke incassokosten worden berekend conform het tarief van de Nederlandse Orde van Advocaten , met een minimum van EUR 250,-.
  9. Weigert opdrachtgever zijn medewerking aan de uitvoering van de opdracht door dienstverlener, dan is hij nog steeds verplicht de afgesproken prijs aan dienstverlener te betalen.

Artikel 9a – Online diensten

Bij aanvraag van diensten ‘op maat’ dient 50% van het overeengekomen tarief vooruit te worden voldaan door overschrijving van het verschuldigde bedrag op het door dienstverlener opgegeven bankrekeningnummer. De overeenkomst zal pas na bijschrijving van de gelden tot stand komen. (Volledige) betaling dient altijd uiterlijk voor aanvang van de cursus/training of dienst, door dienstverlener ontvangen te zijn; bij in gebreke daarvan kan dienstverlener de cursist/ deelnemer de toegang tot de cursus/training ontzeggen tenzij partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen. Betalingen (digitale cursus/trainings-, dienst aanbod) vinden via de payment service provider Mollie en PayPal plaats.

Artikel 10 – Eigendomsvoorbehoud

  1. Indien door dienstverlener aan de opdrachtgever zaken worden verkocht en geleverd, blijven deze eigendom van dienstverlener totdat opdrachtgever alle verplichtingen uit alle met dienstverlener gesloten overeenkomsten is nagekomen.
  2. De opdrachtgever is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.
  3. Indien derden beslag leggen op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, is de opdrachtgever verplicht dienstverlener zo snel als redelijkerwijs verwacht mag worden daarvan op de hoogte te stellen.
  4. De opdrachtgever verplicht zich de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden.

Artikel 11 – Garantie, gebreken, klachttermijnen

  1. Dienstverlener staat er jegens opdrachtgever voor in dat de uitgevoerde werkzaamheden voldoen aan hetgeen is overeengekomen.
  2. Klachten over de verrichte werkzaamheden dienen door de opdrachtgever binnen 8 kalender dagen na ontdekking, doch uiterlijk binnen 14 kalender dagen na voltooiing van de betreffende werkzaamheden te worden gemeld aan dienstverlener. Wordt door de opdrachtgever niet tijdig gereclameerd, dan vervalt zijn recht daartoe. De ingebrekestelling dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkoming te bevatten, zodat dienstverlener in staat is adequaat te reageren. Onder voltooiing wordt tevens verstaan een opzegging of beëindiging van de overeenkomst ingevolge artikel 12 ‘Opzegging’ en 13 ‘Opschorting en ontbinding’ van deze voorwaarden.
  3. Indien een volgens lid 2 tijdig aangemelde klacht gegrond is kan dienstverlener de werkzaamheden alsnog verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit voor de opdrachtgever aantoonbaar zinloos is geworden.
  4. Klachten geven de opdrachtgever geen recht zijn betalingsverplichting van reeds ontvangen facturen op te schorten.
  5. Een klacht kan er niet toe leiden, dat dienstverlener gehouden kan worden om andere werkzaamheden te verrichten dan zijn overeengekomen.
  6. Indien het alsnog verrichten van de overeengekomen werkzaamheden niet meer mogelijk of zinvol is, zal dienstverlener slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 14 ‘Aansprakelijkheid’.

Artikel 12 – Opzegging, annulering en uitstel

  1. Beide partijen kunnen de overeenkomst opzeggen met inachtneming van hetgeen bepaald is in dit artikel.
  2. Indien een overeenkomst wordt opgezegd is opdrachtgever gehouden tot betaling van de declaraties voor de tot dan toe verrichte werkzaamheden.
  3. Bij annulering of opzegging van een dienst zoals een training, coaching of consulting opdracht of een afspraak die deel uitmaakt van een dergelijke opdracht binnen een termijn van 29 tot 14 dagen voor aanvang, wordt 50 procent van het overeengekomen tarief gefactureerd. Bij annulering of opzegging na deze termijn wordt 100 procent gefactureerd. Ongeacht de termijn waarop een afspraak geannuleerd of opgezegd wordt, worden altijd reeds gemaakte voorbereidingskosten in rekening gebracht. Annulering dient schriftelijk plaats te vinden. Als annuleringsdatum geldt de datum van het poststempel of het digitale bericht.
  4. In geval van verschuiven van een afspraak zoals bedoeld in lid 3 van dit artikel binnen een termijn van 14 tot 3 dagen voor aanvang wordt 25 procent van het tarief in rekening gebracht. Na deze termijn wordt 50 procent in rekening gebracht. Een eenmaal verschoven afspraak kan niet nogmaals verschoven worden.
  5. Bij annulering van de deelname aan een (online) seminar met open inschrijving kan de opdrachtgever de oorspronkelijke deelnemer laten vervangen door een andere medewerker uit zijn organisatie. De vervanging dient echter uiterlijk 3 dagen voor aanvang van de training schriftelijk te worden aangemeld. Vervanging na aanvang van de eerste seminardag is niet mogelijk.
  6. Bij annulering van deelname aan een seminar met open inschrijving binnen een termijn van 29 tot 7 dagen voor aanvang van de training wordt EUR 50,- administratiekosten in rekening gebracht. Bij annulering na deze termijn wordt 100% van de aan de training verbonden kosten in rekening gebracht, inclusief materiaal en administratiekosten en de eventuele kosten voor overnachting en catering van het eerste blok. Indien een deelname na genoemde termijn wordt geannuleerd vanwege ziekte geldt dat naast EUR 50,- administratiekosten slechts de werkelijke kosten voor geboekte, niet te annuleren catering en overnachting in rekening worden gesteld mits de opdrachtgever besluit op een later moment alsnog aan eenzelfde seminar deel te nemen.
  7. Dienstverlener houdt zich te allen tijde het recht voor een seminar met open inschrijving te annuleren. Indien dienstverlener een seminar annuleert zal zij de deelnemers zo spoedig mogelijk schriftelijk daarvan op de hoogte stellen. De opdrachtgever heeft, ongeacht de termijn tot oorspronkelijke aanvang van het geannuleerde seminar, het recht zijn inschrijving zonder verdere kosten door te schuiven naar de eerstvolgende gelegenheid dat het seminar wordt aangeboden, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn. Desgewenst kan de deelnemer in bedoelde omstandigheden tevens kosteloos opzeggen waarbij het eventuele reeds betaalde deelnamebedrag, met uitzondering van kosten voor reeds ontvangen materialen, door dienstverlener zal worden gecrediteerd.
  1. Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door dienstverlener, zal dienstverlener, tenzij er feiten en omstandigheden ten grondslag liggen aan de opzegging die aan opdrachtgever toerekenbaar zijn, in overleg met opdrachtgever zorgdragen voor overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden zulks op een schriftelijk verzoek van de opdrachtgever binnen een termijn van 14 dagen na opzegging zoals bedoeld in dit artikel. Indien de overdracht van de werkzaamheden voor dienstverlener nog niet in rekening gebrachte kosten of vergoedingen met zich meebrengt, zullen deze alsnog door dienstverlener aan opdrachtgever in rekening worden gebracht.

Artikel 13 – Opschorting en ontbinding

  1. Dienstverlener is bevoegd de nakoming van de overeenkomst op te schorten of de overeenkomst te ontbinden indien:

• opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet volledig nakomt.

• na het sluiten van de overeenkomst dienstverlener ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen.

• opdrachtgever verzocht is zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is.

• het faillissement dan wel surseance van betaling van de opdrachtgever wordt uitgesproken.

  1. De opdrachtgever dient altijd het honorarium en daarmee verband houdende kosten tot aan het moment van beëindiging van de werkzaamheden te voldoen. Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van dienstverlener onmiddellijk opeisbaar. Indien dienstverlener de nakoming van verplichtingen opschort behoudt zij haar aansprakelijkheid uit de wet en overeenkomst. Dienstverlener behoud steeds het recht schadevergoeding te vorderen en afstand van het recht om de nakoming van enige uit deze overeenkomst voortvloeiende verbintenis op te schorten.
  2. Opdrachtgever doet afstand van het recht om de nakoming van enige uit deze overeenkomst voortvloeiende verbintenis op te schorten.

Artikel 14 – Aansprakelijkheid schade

  1. De in dit artikel omschreven aansprakelijkheidsbeperkingen gelden tevens ten aanzien van personeelsleden en/of derden die dienstverlener bij de uitvoering van haar werkzaamheden gebruikt.
  2. Dienstverlener is nimmer aansprakelijk voor de overschrijding van de tijdsduur van werkzaamheden. De hiertoe opgegeven termijnen zullen nimmer kunnen worden beschouwd als fatale termijnen, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen. Bij niet tijdige beëindiging van de werkzaamheden dient de opdrachtgever derhalve dienstverlener schriftelijk in gebreke te stellen, zoals genoemd in artikel 11 van deze voorwaarden.
  3. Dienstverlener is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat zij is uitgegaan van door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens, tenzij deze onjuistheid of onvolledigheid voor dienstverlener kenbaar behoorde te zijn.
    Indien en voor zover er op dienstverlener enige aansprakelijkheid mocht rusten, uit welke hoofde dan ook, is deze aansprakelijkheid te allen tijde beperkt tot vergoeding van directe schade ter hoogte van maximaal het bedrag der declaraties van dienstverlener betreffende de overeenkomst, met dien verstande dat in geval van opdrachten met een looptijd langer dan één maand de aansprakelijkheid beperkt blijft tot het bedrag van de declaratie van het honorarium gedeelte dat is verschuldigd over de laatste maand voor de beëindiging van de opdracht of de ingebrekestelling.
    In ieder geval is de aansprakelijkheid van dienstverlener, behoudens haar eigen risico, beperkt tot het bedrag waarop haar aansprakelijkheidsverzekering in het betreffende geval aanspraak geeft, en alleen dan wanneer deze verzekering ook tot uitkering overgaat. Elk recht op vergoeding van schade veroorzaakt door dienstverlener vervalt in elk geval 12 maanden na de gebeurtenis waaruit de aansprakelijkheid direct of indirect voortvloeit. Hiermee wordt niet uitgesloten het bepaalde in artikel 6:89 Burgerlijk Wetboek.
  4. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
    • de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze
    voorwaarden;
    • de eventuele redelijke kosten gemaakt om de
    gebrekkige prestatie van dienstverlener aan de overeenkomst te laten beantwoorden, tenzij deze niet aan dienstverlener toegerekend kunnen worden;
    • de redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in dit artikel.
  5. Dienstverlener is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst en/of inkomsten, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
  6. Opdrachtgever vrijwaart dienstverlener voor aanspraken van derden, welke voortvloeien uit de uitvoering van de overeenkomst, tenzij opdrachtgever redelijkerwijs geen enkel verwijt met betrekking tot de schade valt te maken.
  7. De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid gelden niet, indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van dienstverlener of van één van haar ondergeschikten.
  8. De aansprakelijkheidsbeperking geldt ook als dienstverlener aansprakelijk wordt gesteld voor schade die direct of indirect voortvloeit uit het niet deugdelijk functioneren van de door dienstverlener bij de uitvoering van de opdracht gebruikte apparatuur, software, gegevensbestanden, registers of andere zaken.
  9. Ingeval een opdracht wordt verstrekt door meer dan één persoon, is ieder van hen hoofdelijk aansprakelijk voor de bedragen die uit hoofde van die opdracht aan dienstverlener verschuldigd zijn.
  1. Wordt een opdracht middellijk of onmiddellijk verstrekt door een natuurlijke persoon namens een rechtspersoon, dan kan deze natuurlijke persoon tevens in privé opdrachtgever zijn. Daarvoor is vereist dat deze natuurlijke persoon beschouwd kan worden als de (mede)beleidsbepaler van de rechtspersoon. Bij wanbetaling door de rechtspersoon is de natuurlijke persoon dus persoonlijk aansprakelijk voor de betaling van de declaratie, onverschillig of deze, al dan niet op verzoek van opdrachtgever, ten name van een rechtspersoon dan wel ten name van opdrachtgever als natuurlijk persoon of hen beiden is gesteld.

Artikel 15 – Overmacht

  1. Partijen zijn niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting, indien zij daartoe gehinderd worden als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor hun rekening komt.
  2. Onder overmacht wordt in deze algemene voorwaarden verstaan naast hetgeen daaromtrent in de wet en jurisprudentie wordt begrepen, alle van buiten komende oorzaken (o.a. wanprestaties van toeleveranciers of andere derden, stroomstoringen, computervirussen, stakingen, slechte weersomstandigheden en werkonderbrekingen), voorzien of niet voorzien, waarop dienstverlener geen invloed kan uitoefenen, doch waardoor dienstverlener niet in staat is de verplichtingen van de overeenkomst na te komen. Werkzaamheden in het bedrijf van dienstverlener en ziekte van de bij of voor de opdrachtgever dienst doende medewerker of maat van dienstverlener, of door dienstverlener ingeschakelde derde, worden daaronder begrepen.
  3. Dienstverlener heeft ook het recht zich op overmacht te beroepen, indien de omstandigheid die (verdere) nakoming verhindert, intreedt nadat dienstverlener haar verplichtingen had moeten nakomen.
  4. Tijdens overmacht worden de verplichtingen van dienstverlener uit de overeenkomst opgeschort. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.
  5. Indien dienstverlener ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, is dienstverlener gerechtigd om het reeds uitgevoerde deel afzonderlijk te factureren. Opdrachtgever is gehouden deze declaratie te voldoen als ware het een afzonderlijke overeenkomst.
  6. Dienstverlener is niet gehouden tot vergoeding van enige schade, ook niet als dienstverlener als gevolg van de overmacht toestand enig voordeel geniet.

Artikel 16 – Geheimhouding

  1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie. Partijen houdt alle andere informatie betreffende de andere partij waarvan hij weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat deze geheim of vertrouwelijk is, dan wel informatie waarvan hij kan verwachten dat de verspreiding daarvan de andere partij schade kan berokkenen, geheim en neemt alle nodige maatregelen om te waarborgen dat zijn personeel de genoemde informatie ook geheimhoudt.
  2. Indien dienstverlener, op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken, en dienstverlener zich ter zake niet kan beroepen op een recht van verschoning, dan is dienstverlener niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan. Hieronder inbegrepen is informatie betreffende opdrachtgever welke dienstverlener aan daartoe bevoegde instanties moet doorgeven om opdrachtgever aan zijn verplichtingen jegens dienstverlener te kunnen laten voldoen.
  3. De opdrachtgever zal, zonder schriftelijke toestemming van dienstverlener, aan derden geen mededelingen doen over de aanpak, werkwijze en dergelijke, dan wel de door dienstverlener opgestelde rapportage ter beschikking stellen.
  4. Overtreedt opdrachtgever het artikel van deze algemene voorwaarden over geheimhouding, dan verbeurt opdrachtgever ten behoeve van dienstverlener een onmiddellijk opeisbare boete van € 25.000 (vijfentwintigduizend euro) voor elke overtreding en daarnaast een bedrag van € 5.000 (vijfduizend euro) voor elke dag dat die overtreding voortduurt. Dit is ongeacht of de overtreding aan opdrachtgever kan worden toegerekend. Bovendien is er voor het verbeuren van deze boete geen voorafgaande ingebrekestelling of gerechtelijke procedure benodigd. Ook hoeft er geen sprake te zijn van enige vorm van schade.
  5. Het verbeuren van de in het eerste lid van dit artikel bedoelde boete doet geen afbreuk aan de overige rechten van dienstverlener waaronder zijn recht om naast de boete schadevergoeding te vorderen.
  6. De in het eerste lid van dit artikel genoemde geheimhoudingsplicht geldt niet voor informatie:
    1. die op het moment dat de ontvanger deze informatie ontving al openbaar was of nadien openbaar is geworden zonder een schending door de ontvangende partij van een op hem rustende geheimhoudingsplicht;
    2. waarvan de ontvangende partij kan bewijzen dat deze informatie al in zijn bezit was op het moment van verstrekken door de andere partij;
    3. die de ontvangende partij van een derde heeft ontvangen waarbij deze derde gerechtigd was deze informatie aan de ontvangende partij te verstrekken
    4. die door de ontvangende partij openbaar wordt gemaakt op grond van een wettelijke plicht.
    5. De in dit artikel omschreven geheimhoudingsplicht geldt voor de duur van deze overeenkomst en voor een periode van drie jaar na het eindigen daarvan.

Artikel 17 – Intellectueel eigendom en auteursrechten

  1. Onverminderd het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde, behoudt dienstverlener zich de rechten en bevoegdheden voor die dienstverlener toekomen op grond van de Auteurswet of andere intellectuele eigendomswetten. (octrooirecht, merkenrecht, tekeningen- en modellenrecht, etc.) op alle ontwerpen, tekeningen, geschriften, dragers met gegevens of andere informatie, offertes, afbeeldingen, schetsen, modellen, maquettes, rapporten, adviezen, overeenkomsten, schema’s, werkboeken, workshops, software etc..
  1. Alle door dienstverlener in lid 1 van dit artikel benoemde geleverde zaken of verstrekte stukken, blijven eigendom van dienstverlener en zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikt door de opdrachtgever voor interne doeleinden in het kader van de opdracht en mogen niet door hem zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van dienstverlener worden verveelvoudigd, openbaargemaakt, of ter kennis van derden gebracht anders dan uit de aard van de opdracht als redelijkerwijs noodzakelijk kan worden geacht. Opdrachtgever verplicht zich tot geheimhouding van de door dienstverlener aan hem ter beschikking gestelde vertrouwelijke informatie. Onder vertrouwelijke informatie wordt in ieder geval verstaan datgene waarop dit artikel betrekking heeft, alsmede de bedrijfsgegevens. Opdrachtgever verplicht zich zijn personeel en/of derden die betrokken zijn bij de uitvoering van deze overeenkomst, een schriftelijke geheimhoudingsplicht op te leggen van de strekking van deze bepaling. Dienstverlener behoudt zich het recht voor de door de uitvoering van de werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.

Artikel 18 – Niet-overname personeel

De opdrachtgever zal gedurende de looptijd van de overeenkomst alsmede één jaar na beëindiging daarvan, op generlei wijze, behoudens nadat goed zakelijk overleg ter zake heeft plaatsgehad met dienstverlener, medewerkers van dienstverlener, of derden waarop dienstverlener ter uitvoering van de overeenkomst een beroep heeft gedaan en die bij de uitvoering van de overeenkomst betrokken zijn (geweest), in dienst nemen dan wel anderszins, direct of indirect, voor zich laten werken. geen medewerkers van dienstverlener (of van ondernemingen waarop dienstverlener ter uitvoering van deze overeenkomst een beroep heeft gedaan en die betrokkenen zijn (geweest) bij de uitvoering van de overeenkomst) in dienst. Ook laat hij hen niet anderszins direct of indirect voor zich werken. Dit verbod geldt gedurende de looptijd van de overeenkomst tot een jaar na beëindiging daarvan.

Artikel 19 – Geschillen

  1. De rechter in Rotterdam is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen. Niettemin heeft dienstverlener het recht haar wederpartij te dagvaarden voor de volgens de wet bevoegde rechter.
  2. Partijen zullen eerst een beroep doen op de rechter nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

Artikel 20 – Toepasselijk recht

Op elke overeenkomst tussen dienstverlener en de opdrachtgever is Nederlands recht van toepassing.

Artikel 21 – Wijziging en vindplaats van de voorwaarden

Deze voorwaarden zijn op de website www.eye-pd.com en www.eyeprotectdata.com opgenomen en te kantore van dienstverlener verkrijgbaar. Zij zullen op eerste schriftelijk verzoek van de opdrachtgever kosteloos worden toegezonden. Van toepassing is steeds de laatste versie c.q. de versie zoals die gold ten tijde van het totstandkomen van de overeenkomst.

Artikel 22 – Verrekening

Opdrachtgever doet afstand van zijn recht om een schuld aan dienstverlener te verrekenen met een vordering op dienstverlener.

Artikel 23 – Overdracht van rechten

Rechten van een partij uit deze overeenkomst kunnen niet worden overgedragen zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van de andere partij. Deze bepaling geldt als een beding met goederenrechtelijke werking zoals bedoeld in artikel 3:83, tweede lid, Burgerlijk Wetboek.

Artikel 24 – Verzekering

  1. Opdrachtgever verplicht zich geleverde zaken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de onderliggende overeenkomst, alsook zaken van dienstverlener die bij opdrachtgever aanwezig zijn en zaken die onder eigendomsvoorbehoud zijn geleverd, adequaat te verzekeren en verzekerd te houden tegen onder andere brand, ontploffings- en waterschade evenals diefstal.
  2. Opdrachtgever geeft op eerste verzoek de polis van deze verzekeringen ter inzage.

Artikel 25 – Prijsindexering 

  1. De bij het aangaan van de overeenkomst overeengekomen prijzen en uurlonen zijn gebaseerd op het op dat moment gehanteerde prijspeil. Dienstverlener heeft het recht de aan opdrachtgever te berekenen vergoedingen jaarlijks per 1 januari aan te passen.
  2. Aangepaste prijzen, tarieven en uurlonen worden zo spoedig mogelijk medegedeeld aan opdrachtgever/cliënt.

Artikel 26 – Handelsmerken

Dienstverlener, het logo van de dienstverlener en alle andere namen, logo’s en pictogrammen die dienstverlener en zijn programma’s, producten en diensten identificeren, zijn handelsmerken van dienstverlener. Elk gebruik van dergelijke merken, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, domeinnamen, zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van dienstverlener, is strikt verboden. Andere namen van diensten en entiteiten die hierin worden genoemd, kunnen de handelsmerken en/of servicemerken van hun respectieve eigenaars zijn.